Avtor: svdezela Datum: 18. 10. 2024

Sveta dežela - 18. oktober 2024

Romanje Stara zaveza

Jordanija in Sinaj   

od 18. do 23. oktobra 2024 

 v sodelovanju z Agencijo Oskar

 1. dan: LJUBLJANA – ZAGREB – AMAN: Zgodaj zjutraj sv. maša na Viču pred odhodom, sledi vožnja do Zagreba. Polet preko Carigrada (Istanbul) v Aman (Amman). Po pristanku vožnja v hotel.
 1. dan:  AMAN – DŽERAŠ – ELIJEVE TIŠBE - dolina reke JORDAN – KRAJ KRŠČEVANJA: Zajtrk. Dan na rodovitni sever dežele začnemo z ogledom odlično ohranjenega glavnega mesta nekdanjega Dekapolisa – rimske Gerase (danes Džeraš, ang. Jerash), ki je eden viškov antike na Bližnjem vzhodu. Ustavimo se pri Tišbah, rojstnem kraju preroka Elija, maša v župniji sv. Elija, nato pa se spustimo v dolino reke Jordan, kjer okoli nas bežijo svetopisemski prizori in scene iz palestinskega življenja. Obiščemo kraj Jezusovega krsta v Jordanu. Vrnitev v Aman in ogled mesta. Večerja in nočitev.
 1. dan: AMAN – MADABA – MUKAVIR – WADI MUJIB – PETRA: Zajtrk. Pot nas pelje proti jugu. V Madabi si ogledamo sloviti mozaik. Na gori Nebo uzremo Mojzesov pogled na Obljubljeno deželo in smo pri maši. Po kosilu nadaljujemo po slikoviti Kraljevi cesti, polni čudovitih pogledov in presunljivih naravnih lepot. Vzpnemo se na kraj nekdanje Herodove trdnjave Mukavir (Maheront), kjer so obglavili Janeza Krstnika. Vzdolž najglobljega tektonskega jarka občudujemo največji "vadi" v Jordaniji, Vadi Mudžib (Wadi Mujib). Sledi vožnja po puščavski avtocesti do Petre. Namestitev v hotelu. Večerja in nočitev.
 1. dan:  PETRA – AKABA – prehod meje – TABA (SINAJ): Zajtrk. Začnemo zgodaj saj nas čaka najlepši dan potovanja - mesto v kamnu, rdeča Petra, eden najlepših krajev na svetu. Navduši nas že vstopna soteska, Sik, ki se nenadoma razpre in zagledamo "Zakladnico". Na ostankih starokrščanske bazilike se ustavimo za sveto mašo. Sledi vožnja do Akabe (Aqaba), večerja in nočitev.
 1. dan: TABA – SAMOSTAN SV. KATARINE – VRH MOJZESOVE GORE – SHARM EL SHEIK: Zajtrk. Vožnja proti samostanu sv. Katarine Sinajske ali Aleksandrijske. To je eden najstarejših in najbolj pomembnih krščanskih samostanov. Navduši nas utrjena zgradba visoko v sinajskih gorah, ki je najlepša prav od zunaj. Obiščemo samostan. Zunaj na skalah sveta maša. Nato se odpravimo na vrh Mojzesove gore. Dobri dve uri hoda je do cilja, po želji si lahko za del poti, skoraj do vrha, privoščite kamelo. Tu vas čaka nagrada – razgled, ko zadnji, zlato rumeni žarki ustvarjajo čudovite sence na goli pokrajini pod nami. Kot Mojzesi smo, ki prejemamo Božje zapovedi. Vrnitev v  dolino. Večerja in vožnja na letališče v Šarm el Šejku (Sharm el Sheikh).
 1. dan: ŠARM EL ŠEJK – LJUBLJANA: Nočni polet preko Istanbula proti Zagrebu in prevoz do Ljubljane.

Vodstvo romanja: p. Peter Lavrih ofm, CTS in Agencija Oskar

Cena na osebo v dvoposteljni sobi: 1.248 EUR.

Če je skupina manjša kot 40 udeležencev, so potrebna doplačila:
   -  v primeru velikosti skupine 20-29 oseb 99 EUR,
   - v primeru velikosti skupine 30-39 oseb 60 EUR.

Cena vključuje:

 • avtobusni prevoz na letališče v obe smeri,
 • letalski in avtobusni prevoz po programu,
 • letališke pristojbine in varnostne takse, 
 • 3 nočitve v hotelih 3-4* s polpenzionom, 
 • izlete in oglede z vstopninami,
 • slovensko vodenje in lokalni vodniki,
 • vizum za Jordanijo,
 • pripravo in organizacijo potovanja,
 • izhodno takso iz Jordanije.

Doplačila po želji (na osebo):
  
- doplačilo za enoposteljno sobo 99 EUR,
   - napitnine 30 EUR (na kraju samem).

DRUGI PODATKI:

Vizum za vstop v Jordanijo je potreben, uredijo ga v Agenciji Oskar. Potreben je potni list z veljavnostjo vsaj 6 mesecev po zaključku potovanja.

Prijavite se na KOMISARIAT ZA SVETO DEŽELO, TRŽAŠKA 85, 1000 LJUBLJANA:

 • s spletno prijavnico na sveta-dezela.si,
 • po e-pošti - komisariat@rkc.si (potrebujemo ime in priimek, točen naslov, rojstni datum, št. potnega lista in datum veljavnosti ter kontaktne podatke - telefon in e-naslov).

Rok za prijavo je 1. september 2024, po prejemu prijave pošljemo podatke za plačilo akontacije 500 €.

Navodila za romanje s potrebnimi informacijami in podatke za plačilo drugega dela romanja, boste prejeli 2 tedna pred odhodom.


Priprava: Za odlično pripravo vam bosta koristna:knjiga, vodnik Sveta dežela (15 €), inDVD o Sveti deželi, Varuhi izvirov odrešenja (15 €), oboje skupaj le 20 €. Naročite ju lahko po pošti ali dobite v pisarni Komisariata za Sveto deželo.

Romajte v Sveto deželo s frančiškani, ki so varuhi Božjega groba v Jeruzalemu in varuhi svetih krajev!