Avtor: svdezela Datum: 5. 12. 2023

800-letnica jaslic

Iz Kustodije Svete dežele posredujejo pismo redovnih predstojnikov Frančiškove družine:

Bratje in sestre frančiškanske družine

Popolni odpustek ob osemstoletnici "božiča v Grecciu", ki ga je tam doživel sveti Frančišek Asiški

Dragi bratje in sestre, Gospod naj vam nakloni mir!

Pišemo vam iz Assisija, kjer smo se zbrali ob slovesnostih našega serafskega očeta, da vas obvestimo o velikem daru in privilegiju, ki ga papež naklanja ob 800-letnici božiča v Grecciu. Tam je namreč sv. Frančišek želel podoživeti Gospodovo rojstvo: začeli so z jaslicami in nadaljevali z evharističnim slavjem, kjer je Jezus Kristus navzoč v kruhu in vinu.

V okviru te stoletnice smo 17. aprila 2023 pisali papežu naslednje:
»Za pospeševanje duhovne prenove vernikov in spodbujanje življenja v milosti, prosimo, da bi od 8. decembra 2023, ko je slovesni praznik brezmadežnega spočetja Device Marije, pa do 2. februarja 2024, ko je praznik predstavitve našega Gospoda Jezusa Kristusa v templju (svečnica), verniki, ki obiščejo cerkve, za katere skrbijo člani Frančiškanske družine vsepovsod po svetu, in se tam ustavijo v molitvi pred jaslicami, lahko prejeli popolni odpustek pod običajnimi pogoji. Tisti pa, ki so bolni ali ne morejo fizično sodelovati, da bi prav tako lahko prejeli odpustek z darovanjem svojega trpljenja Gospodu ali tako, da opravijo dobro delo.«

Apostolska penitenciarija je prošnji ugodila in nam dovolila javno objavo. Zato:

v vseh cerkvah, ki so nam zaupane v pastoralno skrb, bodo verniki lahko prejeti popolni odpustek pod običajnimi pogoji od 8. decembra 2023 do 2. februarja 2024.

Prosimo vas, da ta »privilegij« razširite po vseh naših krajih in naj se vključuje v poseben odnos, ki se je razvil med svetim Frančiškom in Cerkvijo, ko je papeža prosil za odpustek vsem tistim, ki obiščejo Porciunkulo. Res si želimo, da bi to bilo za vse v frančiškanski družini lepa priložnost za občestvo in duhovno prenovo vsakega brata in sestre. Naj Gospod podpira vaše korake in naj vam izkazuje svoje usmiljenje!

Vir: TUKAJ.