Avtor: svdezela Datum: 6. 10. 2022

Zagreb in Beograd - 6. oktober 2022

Plečnik v Zagrebu in Beogradu

pravoslavni samostani v Srbiji

6. - 9. oktober 2022

4 dni / 3 noči, z avtobusom

 

Program:

  1. dan: zgodnji odhod izpred cerkve na Vič v Ljubljani proti Zagrebu. Tam v Plečnikovi »kripti« Gospe Lurdske sv. maša in obisk sobe božjega služabnika fra Ante Antića. Nadaljevanje do Djakova in obisk svetišča (Strossmayer, Slomšek). Nadaljevanje do Beograda, namestitev za 2 noči, večerja.
  2. dan: v Beogradu sv. maša na nadškofiji, srečanje z nadškofom, msgr. Stanislavom Hočevarjem, obisk pravoslavne katedrale sv. Sava, obisk Plečnikove cerkve sv. Antona Padovanskega, na Kalemegdan, večerja in nočitev.
  3. dan: Beograd – Topola (Oplenac – grobnica Karadjordjev); Toplo – Pokajnica (lesena cerkvica – postavil Vujica Vulećević, ki je ubil Karadjorda); nadaljevanje do Niša, v katoliški cerkvi sv. maša (obogatitev cerkve z mozaiki je napravil p. Marko Rupnik), namestitev, večerja in nočitev.
  4. dan: jutranja sv. maša v Nišu. Nadaljevanje do Ravanice-Senje, samostan srbske pravoslavne cerkve v hribovju Kučaj pri Ćupriji v osrednji Srbiji; cerkev ima značilnosti cerkva na Atosu in obliko grškega križa s petimi kupolami in je postala standard v času kralja Milutina. Po obisku svetišča sledi vožnja proti domu s prihodom v poznih večernih urah.

Prispevek za program: 390 € pri udeležbi 40 oseb in več; 420 € pri udeležbi med 20 in 39 oseb. Vključeni so polpenzioni (zajtrk, večerja), avtobusni prevoz na celotni poti, cestnine, DDV in takse v Srbiji, vodstvo romanja, zavarovanje tujina.

Prijavite se lahko po e-pošti ali telefonsko. Skupaj s potrditvijo prijave vam pošljemo podatke za plačilo akontacije - 150 €, ostalo se plača dva tedna pred odhodom. Za vstop v Srbijo je dovolj osebna izkaznica.

Vodstvo romanja g. mag. Anton Berčan in p. Peter