Avtor: svdezela Datum: 14. 02. 2021

600-let komisarjev - pismo kustosa Svete dežele

Pismo kustosa Svete dežele komisarjem za Sveto deželo

Kustodija Svete dežele, Jeruzalem, 25. januarja 2021.

Predragi bratje komisarji Svete dežele,

Gospod naj vam podeli mir!

14. februarja 1421 je papež Martin V. z bulo »His, quae pro« pooblastil gvardijana na gori Sion, da postavi, odstavi in zamenja »prokuratorje ali komisarje« v krščanskih deželah, da bi sprejemali in zbirali miloščino in darove in bi skrbeli za to, kar je potrebno za podpiranje poslanstva bratov v Kustodiji Svete dežele pri skrbi za svete kraje.

Prihodnjega 14. februarja bomo torej praznovali 600 let od papeške potrditve vaše ustanove, dragi komisarji Svete dežele, ki danes opravljate dragoceno in na različne načine nenadomestljivo službo: ko omogočate spoznavati Kustodijo in zelo številna področja njenega delovanja; ko spodbujate, organizirate in spremljate skupine romarjev, da obiščejo svete kraje; da promovirate vsakoletno nabirko »Za Sveto deželo« [oz. »Nabirko za Božji grob«] in druge oblike ekonomske podpore našega poslanstva; in da pospešujete poklice za delovanje v Sveti deželi.

Kot Kustodija Svete dežele želimo proslaviti to pomembno obletnico in se zahvaliti Božji previdnosti, ki se je skozi vsa ta stoletja poslužila vaše marljive in iznajdljive delavnosti, bratje komisarji Svete dežele, pa tudi predane in pobožne velikodušnosti dobrotnikov, ter tako Kustodiji Svete dežele omogočila, da nadaljuje poslanstvo, ki ji ga je zaupala Cerkev. Te slovesnosti se bodo odvijale na svetih krajih, v bratskih skupnostih Kustodije in na sedežih komisariatov. Sredstva obveščanja, ki jih ima Kustodija (spletne strani, revije o Sveti deželi in Krščansko medijsko središče »Christian Media Center«), bodo pomagala ovrednotiti to obletnico.

Da bi poudarili pomen delovanja komisarjev Svete dežele in velikodušne solidarnosti dobrotnikov, določamo naslednje:

  • 15. februar vsako leto se določi kot poseben dan molitve za dobrotnike Kustodije Svete dežele;
  • v tednu, ki sledi nedelji, 14. februarja 2021, na datum, ki je blizu obletnici, naj se v različnih komisariatih po svetu obhaja zahvalna slovesnost in molitev za dobrotnike Kustodije Svete dežele;
  • 15. februarja 2021 ob 6.30 po jeruzalemskem času [ob 5.30 po slovenskem] bom kot kustos Svete dežele pri Kapeli vstajenja v baziliki Božjega groba vodil evharistično slavje v zahvalo za papeža Frančiška, za komisarje Svete dežele in za dobrotnike Kustodije Svete dežele. Da bi olajšali sodelovanje, bo to slovesnost po spletu neposredno prenašal Christian Media Center [tukaj ali na FB].

Lepo vas pozdravljam in se Gospodu zahvaljujem za vaš poklic in službo, ki jo opravljate kot »ambasadorji« Kustodije Svete dežele po svetu. Na priprošnjo serafskega očeta svetega Frančiška, ki se je iz ljubezni do skrivnosti učlovečenja Božjega Sina za naše odrešenje kot romar podal v to Sveto deželo, naj vas Gospod napolni z vsakršnim blagoslovom.

Bratsko pozdravljam,

br. Francesco Patton OFM
kustos Svete dežele

br. Marcelo Ariel Cichinelli OFM,
kustodijski delegat za komisarje Svete dežele