Avtor: svdezela Datum: 14. 12. 2020

Egerijin potopis

Z veseljem sporočamo, da v teh dneh izhaja knjiga:

 

Egerija, Potopis / Itinerarium.

 

Avtorica je verjetno posvečena žena, danes bi rekli redovnica, Egerija, ki je v skupini romala na svetopisemske kraje nekaj pred letom 400, v času, ki mu rečemo pozna antika. Pisateljica je "dragocena kot ena izmed redkih ženskih antičnih avtoric, besedilo pa omogoča oseben vpogled v kraje in doživljanje takratnega Bližnjega vzhoda skozi njene oči."

 

Potopis (latinsko: Itinerarium) "ponuja neprecenljiv zaklad informacij za različna področja proučevanja, kot so arheologija in topografija Svete dežele, oblikovanje krščanskega bogoslužja, zgodovina meništva, razvoj latinskega jezika, svetopisemska eksegeza in nasploh pojav romanj v pozni antiki. Egerija."

 

Več o knjižni izdaji in možnosti nakupa na straneh Celjske Mohorjeve družbe.

 

Knjiga je dvojezična izdaja: latinski izvirnik in slovenski prevod.

 

Znanstveno-kritično izdajo uredil, besedilo prevedel in spremno študijo pripravil: Jan Dominik Bogataj OFM (na fotografiji desno), ki je strokovni sodelavec pri Inštitutu za Sveto pismo, judovstvo in zgodnje krščanstvo na TEOF UL. Po magisteriju na Teološki fakulteti UL in diplomi iz bibličnih študij v Jeruzalemu (Studium Biblicum Franciscanum) sedaj pripravlja doktorat iz patristične teologije in znanosti na Institutum patristicum Augustinianum (Pontifikalna lateranska univerza v Rimu). Posveča se raziskovanju in prevajanju zgodnjekrščanske književnosti.

 

Za vtis priporočamo poslušanje radijske oddaje Sedmi dan 13. decembra 2020