Avtor: svdezela Datum: 24. 10. 2020

Novi jeruzalemski patriarh

nadškof p. Pierbattista Pizzaballa, O.F.M

Papež Frančišek je v soboto, 24. oktobra 2020, imenoval novega jeruzalemskega patriarha in to je dosedanji apostolski administrator nadškof p. Pierbattista Pizzaballa, O.F.M.

Od 24. junija 2016 je namreč p. Pierbattista apostolski administrator v nadškofiji oz. patriarhatu Jeruzalem, potem ko je istega dne papež sprejel odpoved predhodnika. Prejšnji patriarh, Fuad Butros Twal, jordanskega rodu, se je zaradi dopolnjenih 75 let odpovedal službi; in ravno dan po dopolnjenem 80. letu je dočakal novega patriarha.

Jeruzalemski patriarh PierbattistaNovi jeruzalemski patriarh, p. Pierbattista (Peter Krstnik) Pizzaballa, O.F.M., se je rodil 21. aprila 1965 v kraju Cologno al Serio, v škofiji Bergamo, v Italiji. Potem ko se je odločil za frančiškanski red in študiral v Bologni, je prve zaobljube izrekel 7. septembra 1985, večne 14. oktobra 1989, duhovniško posvečenje pa je prejel 15. septembra 1990.

V Jeruzalemu je bil predavatelj za Sveto pismo na SBF in župnik župnije za hebrejsko govoreče.  Potem pa kar 12 let, od 2004 do 2016 kustos Svete dežele, tj. provincial frančiškanov, ki delujejo v državah: Izrael, Palestina, Egipt, Jordanija, Sirija, Libanon, Ciper in Rodos.

V nadškofa ga je 10. septembra 2016 v Bergamu, od koder je doma, posvetil kardinal Leonardo Sandri.

V času ko je bil kustos Svete dežele, je obiskal tudi Slovenijo in v soboto, 13. februarja 2010, somaševal s škofom Jurijem Bizjakom in številnimi duhovniki, po maši pa blagoslovil na novo preurejene prostore slovenskega Komisariata za Sveto deželo.

V pozdravnem pismu vernikom svoje škofije je novoimenovani patriarhata je zapisal tudi naslednje:

Ko sem že mislil, da se moj mandat v Jeruzalemu zaključuje, sem prejel novo papeževo vabilo, v katerem hoče, da sem patriarh. In me tokrat prosi, da »ostanem«. Ne morem se znebiti vtisa in »teže« te besede. Je beseda zrele potrpežljivosti, vztrajne čuječnosti, vsakodnevne resne zvestobe, nikakor ne prehodnega občutka. Je predvsem to, kar je bilo Gospodovo vabilo apostolom pred vnebohodom: ko so bili še zbegani in vznemirjeni, v skušnjavi, da odidejo vsak po svoji poti ali da se bo vse na hitro rešilo, kakor da bi prehitevali od Boga določeni čas, jim Jezus reče: »vi pa ostanite v mestu, dokler ne boste odeti v moč z višave« (Lk 24,49). In so ostali in so se poučili, da dopolnitev Kraljestva ni v njihovih rokah, ampak da prihaja z višave, da ga kličejo in pričakujejo s potrpežljivostjo vere in upanja. In tako tudi jaz ostajam, da bom hodil med vami in z vami, v veri in upanju, in v pričakovanju Moči, ki prihaja od zgoraj.

Zato vsem vam zagotavljam svojo pripravljenost, da služim vsakemu, našemu ljudstvu in naši Cerkvi, da ju bom ljubil, kolikor je mogoče, s tisto isto ljubeznijo dvorane zadnje večerje in vrta Getsemani, da vam dam na razpolago to, kar sem in kar imam. In vas prosim, da ostanete z mano v tej isti razpoložljivosti, v isti odločitvi.

Palij, ki bo ob slovesnostih znamenje moje nove službe sredi med vami, nas bo spominjal, da smo s krstom izbrali, da vzamemo nase Kristusov jarem, težo in slavo križa, ki je ljubezen, darovana vse do smrti in čez ...
Duh nas vabi, da gledano v Božjo prihodnost, ki bo prišla »v nekaj dneh«, ki je torej med nami. Pustimo se voditi Duhu v ta novi začetek za našo ljubljeno jeruzalemsko Cerkev. In naša priprošnjica, Kraljica Palestine, naj posreduje za vse nas.