Avtor: svdezela Datum: 15. 05. 2015

Romanje skozi nekdanjo Habsburško monarhijo - 12. maj 2015

ROMANJE SKOZI NEKDANJO HABSBURŠKO MONARHIJO

OGRSKA, TRANSILVANIJA, BUKOVINA, UKRAJINA

15. – 22. MAJ 2015

AVTOBUS, 9 dni/8 noči

***********************************************

ZARADI RAZMER V UKRAJINI

JE ROMANJE ODPOVEDANO

***********************************************

 

Namen romanja je odkriti bisere naše nekdanje skupne države - Habsburške monarhije in delež našega slovanskega sveta v njej - vzhodno Madžarsko, Transilvanijo, Bukovino, zahodno Ukrajino…

PROGRAM:

  1. dan, petek 15.5.: odhod proti Madžarski ob 6h zjutraj izpred cerkve na Viču. Sveta maša v Slovenskih Goricah pri sv. Antonu. Nadaljevanje vožnje mimo Budimpešte, s potrebnimi postanki v bližini Maria Pocz, namestitev, večerja.
  2. dan, sobota 16.5.: odhod proti Transilvaniji v Romuniji, mimo Satu Mare do Sapinta, do »veselega pokopališča«. Ljudski umetnik Stoan Ioan Patras je tu poslikal okrog 300 nagrobnih križev v naivnem stilu. Spoznali bomo ljudsko vernost pokrajine Maramureš in njene običaje. Maramureš, kot stara romunska pokrajina je »raj lesarstva«; Sighet, mesto s sledjo bogate judovske zgodovine. Tu je bil rojen nobelov nagrajenec za mir Elie Wiesel. Večerja in nočitev v Viseu de Sus.
  3. dan, nedelja 17.5.:  Viseu de Sus-Bogdan Voda-Barsana-Sarbi-Desesti. Nedeljska sv. maša. Ob obrežju rek Izza in Mara se zdi, kakor da je čas zaspal in pozabil teči. Civilizacija lesa je v stoletjih dala močan pečat pokrajini - »Les je življenje, življenje je les«! Cerkve in portali hiš so cvet ljudskega ustvarjanja iz lesa. Ogled dveh tipičnih cerkva: Borsana in Bogdan Voda. Naslednji postanek bo v vasi Sarbi, kjer je še vse po starem. Sedem let so obnavljali stare žage in parno vleko za les po železnici. Naprej v Desesti, ogled cerkvene poslikave, sveta maša in nazaj v Viseu de Sus, večerja.
  4. dan, ponedeljek 18.5.: v Ukrajino - Mukačevo in Užgorod. Po zajtrku vožnja preko Halmeu v Ukrajino, v Mukačevo. Ogled mesta: Nikolajev samostan, Bele palače grofov Schoenborn, obisk gradu Palanok, veličastne zgradbe iz 14. do 17. stoletja, bisera evropske grajske gradnje; vzpetina je vulkanskega izvora, imenovana »Zamkovaja Gora«. Sveta maša, prihod v Užgorod, namestitev, večerja.
  5. dan, torek 19.5.: Užgorod – Zarvanica - Ternopil. Ogled mesta Užgorod: grad iz 13. stoletja, ki je najstarejša zgradba v Zakarpatih, ogled muzeja na prostem. Sveta maša v božjepotnem svetišču Zarvanica – Marijanskem središču s čudodelno ikono in blagoslovljenim studencem, kjer se je Marija prikazala menihu z rešitvijo pred mongolsko – tatarskim zavojevanjem. Vožnja do Ternopila, namestitev, večerja.
  6. dan, sreda 20.5.: Ternopil-Brody-Červonoje-Podgorci-Lviv. Sv. maša pri frančiškanih »vostočnikih«. Odhod v Brody – mesto v bližini, kjer je potekala ena največjih bitk v drugi svetovni vojni v Zahodni ukrajini (takrat Galiciji). Obisk zgodovinskega muzeja, obisk spomenika v vasi Červonoje »Memorial Cemetery Warriors Division Galicija«. Obisk arhitekturnega spomenika pozne renesanse (1635-1640), ki je pripadal poljskim lastnikom. Nadaljevanje vožnje v Lviv, namestitev in večerja.
  7. dan, četrtek 21.5.: Lviv – mesto in okolica, sveta maša. Mestne znamenitost, sprehod skozi središče, ki sega v 14. stoletje in v katerem je bilo takrat le 44 hiš; italijansko dvorišče, latinska katedrala, armenska katedrala, cerkev Vnebovzetja. Izven mesta še ogledi:  »Lviv Politehnika« - ena prvih tehničnih univerz v vzhodni Evropi, pokopališče Lyhakiv, obisk spomenika II. svetovne vojne, Lvivski geto, ki je bil tretji po Varšavskem, danes spomenik holokausta.
  8. dan, petek 22.5.: odhod proti Madžarski; sveta maša v svetišču Maria Pocz, s čudodelno svetinjo, ki ga vodijo grkokatoliki, večerja, namestitev.

CENA ROMANJA: 595 € (članska), pri udeležbi nad 40 romarjev; pri manjšem številu 645 € (članska).

Cena vključuje: celotno avtobusno vožnjo, namestitev v hotelih s polpenzioni (zajtrk in večerja), vstopnine, ki so navedene v programu, nezgodno zavarovanje TUJINA.

Ne vključuje napitnin - 15 €.

Doplačilo za enoposteljno sobo - 180 €.

Prijave sprejemamo takoj, oz. do zasedbe mest na avtobusu.

Prijava je sprejeta, ko je poravnan prvi del: 300 €, ostalo plačilo do 25. aprila 2015.

Vodstvo romanja: g. Anton Bogataj in p. Peter  Lavrih, ofm