Avtor: svdezela Datum: 1. 04. 2014

Spominska plošča v vrtu Getsemani

Bosna in Hercegovina ter Hrvaška počaščene v Getsemaniju

Bratje Pavel, Antun in Jakov Branković, kristjani in vitezi jeruzalemskega Božjega groba, rojeni blizu Sarajeva v bogati družini, so prišli leta 1681 na pobudo fra Marka Anđela kot romarji v Sveto deželo. Kot državljani Otomanskega imperija (iz Bosne-Saraj) z dobrim znanjem turškega jezika so uspeli 12. maja 1681 od verskih oblasti (Waqfm) kupiti nekaj zemlje - vrt Getsemani z ruševinami bizantinske cerkve, nad katero stoji današnja Bazilika narodov. To zemljišče so podarili frančiškanom, varuhom svetih krajev.

V soboto, 29. marca 2014, 333 let po dogodku, je skupina romarjev iz Bosne in Hercegovine in Hrvaške obudila spomin na ta plemeniti in dragoceni dar. Kardinal Vinko Puljić, vojaški škof mons. Tomo Vukšić in frančiškanski provincial fra Lovro Gavran, apostolski delegat (nuncij) mons. Giuseppe Lazzarotto in kustos Svete dežele fra Pierbattista Pizzaballa so somaševali skupaj s številnimi hrvaškimi duhovniki, ki delujejo v Kustodiji Svete dežele, in romarji - vseh je bilo okrog 20 duhovnikov. Navzočih je bilo okrog 200 romarjev iz BiH in Hrvaške. Z njimi so bili tudi visoki gostje: predsednik federacije BiH Živko Budimir in sarajevski župan Ivo Komsić.

Po sveti maši v Baziliki so slovesno odkrili spominsko ploščo. Ob tem je kustos frančiškanske kustodije Svete dežele p. Pierbattista Pizziballa spomnil, da sta Sarajevo in Jeruzalem dve sestrski mesti, ki sta skozi stoletja delila isto usodo in podobno versko pestrost svojih prebivalcev; bila sta del istega otomanskega cesarstva, pa jima je vseeno Cerkev uspela ohraniti krščanski značaj.

Med številnimi Hrvati, ki delujejo na svetih krajih so tudi trije bogoslovci. Mnogi naši romarji se spomnijo prijaznega profesorja svetopisemskih jezikov p. Tomislava Vuka in zakristana v Nazaretu br. Siniše. Na Gori Tabor pa zdaj kot gvardijan deluje p. Bernard, ki je ob tej slovesnosti poudaril: »Ko sem prvič prišel, nam je vodič omenil to povezavo med našimi kraji in Sveto deželo. Od danes pa bodo še drugi brali to tablo in vedeli za ta dar.«

Na plošči piše latinsko, hrvaško in angleško:

»Hrvati, Pavao, Antun in Jakov - kristjani iz Sarajeva, vitezi jeruzalemskega Božjega groba so leta Gospodovega 1681 kupili Getsemanski vrt in ga darovali frančiškanom«.


Prim.: stran Kustodije (tudi slike), spletno stran časopisa Glas Koncila, spletno stran IKA idr.