Avtor: svdezela Datum: 31. 03. 2014

Nabirka za Sveto deželo 2014

Nabirka za Sveto deželo 2014

po vseh cerkvah na veliki petek

Tudi letos lepo priporočamo nabirko za Sveto deželo 2014: Duhovna molitvena bližina in konkretna materialna pomoč za kristjane v Jezusovi deželi. 
Več o tem na spletni strani Radia Vatikan - tukaj.

Pismo prefekta kongregacije za Vzhodne Cerkve:

»Pogum, ne bojte se!« Te Jezusove besede odmevajo v pismu, ki ga je kardinal Sandri, prefekt kongregacije za Vzhodne Cerkve naslovil na škofe vsega sveta o priliki letošnje nabirke »Za Sveto deželo« (»Pro Terra Sancta) ali kot mi rečemo: »Za Božji grob«. V svojem pismu kardinal Sandri nadaljuje: »Vsak dan se kristjani na različnih področjih Bližnjega Vzhoda sprašujejo, ali naj ostanejo ali naj se odselijo: živijo v negotovosti in sredi nasilja, včasih samo zato, ker izpovedujejo svojo in našo vero. Ta »ne bojte se« se torej nanaša prva nanje, na naše starše v veri. Zato tudi vesoljna Cerkev vsako leto, kot je v navadi, poskrbi za pomoč z zbiranjem sredstev po škofijah vsega sveta, da bi priskočila na pomoč Cerkvi-Materi v Jeruzalemu.

Na veliki petek želimo povzdigniti h Križanemu klic k miru za Jeruzalem in da bi svet, začenši v Jezusovi deželi, postal Mesto miru«. Kristjani v Sveti deželi se zelo zanašajo na pomoč, ki jim je namenjena v tem posebnem trenutku leta. Nabirko zato določajo posebne papeške uredbe, ki jo opredeljujejo kot prednostno dodelitev (»in primis«) frančiškanski Kustodiji, ki je zadolžena za vzdrževanje svetišč na svetih krajih in za pastoralne, vzgojne, skrbstvene, zdravstvene in socialne ustanove, ki omogočajo življenje v župnijah in v raznih drugih cerkvenih telesih, da bi žive in dejavne skupnosti bile vse bolj evangeljsko varstvo.

Denarna sredstva, ki se zberejo, bodo šla za dokončanje nujno potrebnih obnovitvenih del, kot npr. za obnovo, ki poteka na strehi Bazilike rojstva v Betlehemu, za več letno podporo pri izgradnji stanovanj za mlade družine, da bi ostale v Sveti deželi. Pa ne samo to: nabirka bo šla tudi za bogato razvejano šolsko dejavnost, še posebej po župnijah, ki omogoča široko in kakovostno šolanje, ki ga cenijo tudi na ekumenskem in medverskem področju. Posebna pozornost je namenjena izrednim razmeram: na prvem mestu v letu 2013 in prejšnjih je to Sirija, ki jo je prizadela vojna, ki je že obhajala žalostno tretjo obletnico, kar se je začelo nasilje.

Katoliške skupnosti v Sveti deželi bodo po zaslugi nabirke na veliki petek prejele podporo, da bodo lahko blizu revežem in vsem trpečim ne glede na versko in etnično pripadnost. Župnije bodo lahko ohranile odprta vrata za vse vrste potreb; npr. šole, kjer se kristjani in muslimani skupaj pripravljajo za prihodnost v spoštovanju in sodelovanju; bolnišnice in ambulante, domovi za ostarele in centri za srečanja bodo še naprej lahko nudili svojo pomoč.«

In kardinal Sandri  zaključi: »Tako bomo odslej spremljali papeža Frančiška, ­ki se pripravlja na romanje edinosti in miru v Sveto deželo: na tako pričakovani, želeni in potrebni obisk. Naj potrdi v veri kristjane, naj jih še naprej in vedno bolj pripravlja za usmiljenje, odpuščanje in ljubezen. Bližnji vzhod vse to nujno potrebuje.

Prim.: spletna stran Kustodije (oglejte si tudi video z zgoraj navedenim besedilom).