Avtor: arhiv Datum: 30. 01. 2012

Novice s 3. kongresa komisarjev

S kongresa se z novicami oglaša slovenski komisar za Sveto deželo, frančiškan p. Peter Lavrih.Od 30. januarja poteka Tretji mednarodni kongres komisarjev za Sveto deželo, na katerem sodeluje tudi naš komisar za Sveto deželo, p. Peter Lavrih. Oglaša se z naslednjimi novicami:

Zbirali smo se že v nedeljo, 29. januarja, dopoldne in popoldne vse do večera. Zbralo se nas je vseh skupaj 95, vključno z laiki, ki sodelujejo pri pisanju revije Terra Santa, sicer pa je od 84 komisariatov navzočih že 54; morda pa še kdo pride. V nekaterih provincah je tako, kot npr. v zagrebški, da je ekonom province hkrati tudi komisar, ki ne deluje kot komisar. Nadomešča ga prof. dr. Tomislav Vuk, ki predava na frančiškanskem bibličnem inštitutu v Jeruzalemu (pri prvi postaji križevega pota, Flagelatio).

Sicer pa je odlična udeležba. To je 3. kongres v novejši zgodovini Kustodije. Prvi je bil leta 1969 v Nazaretu, kjer je bil zbran vrh Kusodije s komisarji in vikarjem reda iz Rima. Potem je bil 2. kongres pred 6 leti tu v Jaruzalemu, kjer se je praktično začelo postavljati službo komisarja v sodobni čas. Pravno gledano, smo takrat začeli pripravljati dokument Vademecum, ki naj bi služil komisarjem pri izvajanju službe. V našem redu so namreč komisarji 1. in 2. reda. Prvega reda so komisarji, ki so v samostanih, ki spadajo v Kustodijo, in ti so: Neapelj, Palermo, Milan, Buenos Aires, Washington DC. To pomeni, da jih nastavlja sam kustos. Drugega reda so pa vsi ostali komisarji, ki izhajajo iz posameznih provinc po vsem svetu in so v bistvu postavljeni za službo komisarja in v redu pomenijo biser misijonskega dela reda - perla di ordine! Izhajajo iz posameznih provinc, ostajajo člani provinc, delujejo za Kustodijo in so za to delo dogovorni tako svojim provincialom, kot tudi kustostu. So torej kot nekakšen felafel!

In danes, 30. januarja, je prav vrhovni predstojnik reda, p. JosĂŠ Rodriguez Carballo, poudaril, da je 800 let delovanja reda v službi Cerkve na ozemlju Svete dežele in Bližnjega vzhoda obrnjeno samo naprej. Ne smemo se ustavljati pri Status quo in se trkati na prsi, kot da bi bila to le naša zgodovina, pa čeprav je napisana s krvjo mnogih mučencev. Pogled in delo je samo naprej!

Skoraj vsi udeleženci smo v romarski hiši Casa nova v Jeruzalemu, ki je zdaj na voljo samo za nas. Nekaj bratov je tudi v samostanu. Jeziki, v katerih se sporazumevamo so: španski, italijanski in angleški. Se prevaja. Slovani smo se že pritožili, kakor tudi Nemci, da je to hudo narobe. Kajti pred 6 leti smo osnovali K&K skupino (Kaiser-KĂśnigtum Ă–sterreich) in sedaj so še to ukinili. Hrvatov je premalo, slovaški komisar je prišel, madžarski se nam tudi pridružuje, Poljaki pa so zase. Si pa vsi zelo prizadevamo.

Zanimivo je še to, da je ob prihodu pričakala generalnega predstojnika reda elitna varnostna služba na letališču, ker ima enak priimek in ime, kot nek brazilski terorist. Siromak je kljub redovni obleki in križu komaj dokazal, da je vrhovni predstojnik reda. Kaj hočemo, red je red ...

p. Peter Lavrih

(Foto: videocustodia)

Še posnetek (italijansko):