Avtor: svdezela Datum: 25. 04. 2019

Ciper - po poteh apostola Pavla in Barnaba

CIPER
po poteh apostola PAVLA in Barnaba

od 25. do 29. aprila 2019

Po poteh, ki sta jih na prvem misijonskem potovanju prehodila apostola Pavel in Barnaba, v krajih Salamina in Pafos (Apd 13,1-13), pa tudi obisk Lazarjevega drugega groba glede na starodavno izročilo.

Ciper ima štiri katoliške župnije (Nikozija - Sveti Križ, Limasol - sv. Katarina, Larnaka - Naša milostna Gospa, Pafos - sv. Pavel), ki so del jeruzalemske škofije - patriarhata in jih upravljajo frančiškani, ki so na Cipru že od začetka reda, več kot 800 let. Romanje bo v času, ko bodo vsi kristjani na Cipru, tudi katoličani, slavili velikonočne praznike: po julijanskem (pravoslavnem) koledarju.

Program:

1. dan
25. 4.
četrtek

Odhod avtobusa iz Ljubljane ob 5.00 zjutraj. Polet z letališča v Celovcu, nato: Dunaj – Larnaka, pristanek ob 14.30. Obisk starodavne cerkve z grobom sv. Lazarja, sveta maša, nastanitev in večerja.

2. dan
26. 4.
petek

Ogled arheološkega najdišča starodavnega mesta Kúrion: rimsko gledališče, zgodnjekrščanska bazilika; mesto Pafos: Pavel in Barnaba pred prokonzulom, cerkev Panagia Chrysopolitissa, steber sv. Pavla, mozaiki, Tezejeva hiša, pristanišče, odkoder sta Pavel in Barnaba s sodelavci odplula, sveta maša. Vrnitev v Larnako, večerja in po želji udeležba pri posebni pravoslavni procesiji velikega petka.

3. dan
27.4.
sobota

Sveta maša. Dan za osrednji del otoka: do pobočja najvišje gore na otoku, Olimp ali Hionístra, obisk Marijine cerkve (Asinu) pri kraju Nikitari in samostana Svetega Križa, v vinorodnem okolju. Vrnitev v Larnako, večerja in po želji sodelovanje ob 23.00 pri pravoslavnem obredu velikonočne vigilije.

4. dan
28. 4.
nedelja

Pravoslavna velika noč, sveta maša. Ogled mesta Salamina (na turškem delu otoka): tam sta pristala Pavel in Barnaba: Samostan sv. Barnaba iz leta 477. Mesto Famagusta, zapuščeno mesto duhov, v času križarjev pa je bilo škofija. Vrnitev v Larnako, večerja.

5. dan 
29. 4.
ponedeljek

Sveta maša,  še malo vpogleda v razne ciprske navade in jedi. Popoldne vrnitev -  polet ob 16.50 na Dunaj in naprej v Graz. Z  avtobusom do Ljubljane, prihod v nočnih urah.

Cena romanja:  za člane društva -  820 €  (pri udeležbi 40 udeležencev) 860 €  pri udeležbi 25 ali več oseb.

V ceno je vključeno:

  • nezgodno zavarovanje,
  • hotelska namestitev na osnovi polpenzionov,
  • prevoz na letališče in nazaj v Ljubljano.

V ceno ni vključeno:

  • pijača pri obrokih in napitnine za šoferje in lokalne vodiče, cca. 15€ po osebi (se zbere posebej na Cipru)

PRIJAVE sprejemamo takoj, oz. do zasedbe mest - največ 40 romarjev:

  • Po e-pošti na naslov komisariat@rkc.si
  • S spletno prijavnico 
  • Po prijavi boste prejeli podatke za plačilo akontacije romanja 300 €, ostalo se plača 3 tedne pred odhodom.
  • Doplačilo za enoposteljno sobo - 100 €.

Romanje je poučno ravno zaradi prvega misijonskega potovanja sv. Pavla in sv. Barnaba (Apostolska dela 13), obiska drugega Lazarjevega groba in tudi zaradi možnosti udeležbe pri slavju pravoslavne liturgije velikonočnega tridnevja.

Voditelja: prof. Bogomir Trošt in p. Peter