Avtor: svdezela Datum: 10. 10. 2018

Japonska - 10. oktober 2018

Romanje v deželo vzhajajočega sonca

JAPONSKA

s patrom Petrom Lavrihom

10. – 20. oktober

Le malo dežel nam vzbuja tako mešane občutke kot prav Japonska. Na eni strani še vedno vpeta v tradicijo in stare običaje, na drugi futuristična mesta in tovarne robotov. Na misel nam pridejo pridni delavci, množice turistov s fotoaparati, na drugi strani pa umirjena gora Fuji in arhitekturni tempeljski biseri. Pa seveda nesrečna Hirošima, ekspresno hitri vlaki, tudi potresi in orkani, vedno bolj priljubljeni suši... Dežela z bogato tradicijo in preteklostjo ter svetlo prihodnostjo. Resnično je nekaj posebnega, spoznajmo skupaj nekaj njenih najlepših kotičkov...

Program:

1. dan: Maribor-Ljubljana-Zagreb-Dubaj

Dopoldne se odpeljemo do zagrebškega letališča in se preko Dubaja odpravimo proti Japonski.

2. dan: Osaka

Pristanek v Osaki in panoramski ogled prvega japonskega velemesta na naši poti, nato pa nastanitev in nočitev v hotelu.

3. dan: Osaka-Okayama-Kurašiki

Zjutraj se odpeljemo mimo Kobeja proti Okayami, kjer se nam bo začela prikazovati prava, očarljiva Japonska. Obiskali bomo tamkajšnji grad in vrt Korakuen, ki velja za enega od treh najlepših na Japonskem. Narejen je bil konec 17. stoletja, krasijo pa ga ribniki, majhna čajna plantaža, riževa polja, slap in čajna hišica. Nato se napotimo proti Kurašikiju, enem najlepših japonskih mestec, ki je kot nalašč za »peš« ogledovanje, za sprehode med starimi lesenimi hišami v starem delu mesta... Večerni sprehod ob rečici bo primeren za zaključek dneva. Nočitev.

4. dan: Kurašiki-Hirošima

Dopoldan si vzamemo še nekaj čas slikoviti Kurašiki. Na Bršljanovem trgu je veliko prijetnih trgovinic, restavracije, muzejev. Včasih so bila tu skladišča riža, ki je prihajal v mesto na čolnih. Kasneje je najpomembnejša industrija postala tekstilna, ki je prisotna še danes. Obiskali bomo tradicionalno japonsko hišo in tako dobili dodaten vpogled v japonski način življenja. Sledi odhod v Hirošimo. Nočitev.   

5. dan: Hirošima-Miyajima-Hirošima-Kyoto

Spoznamo Hirošimo, ki se je v zgodovino zapisala kot nesrečno mesto, kjer so Američani 6. avgusta 1945 odvrgli prvo atomsko bombo v zgodovini. Obiskali bomo muzej in spominski park, posvečen vsem žrtvam te katastrofe. Naša naslednja postaja bo otoček Miyajima, kjer stoji svetišče Itsukushima. Ta »plavajoča vrata« veljajo za eno od treh najbolj fotogeničnih točk na Japonskem. Po ogledih sledi pot z ekspresnim vlakom v Kyoto, eno najimenitnejših mest v deželi. Tu je kar sedemnajst spomenikov, ki spadajo v Unescovo kulturno dediščino. Nočitev.

6. dan: Kyoto

Dan bo namenjen ogledom in spoznavanju Kyota. Najprej bomo obiskali Kinkakuji ali Zlati paviljon, ki ima strehe prekrite z zlatom in je eden najlepših v vsej deželi. Tempelj Ryoanji pa je najbolj znan po svojem značilno oblikovanem peščenem vrtu. Eden najlepših spomenikov v mestu je grad Nijo, ki slovi po arhitekturni lepoti in bogati notranji dekoraciji. Bil je tudi eden od simbolov šogunata Tokugava. Obiskali bomo tudi slikovit tempelj Fushimi Inari iz tisočerih vrat Tori. Popoldan se sprehodimo po Gionu, četrti gejš, kjer bomo njihovo elegantno hojo morda uzrli tudi sami. Zvečer lahko obiščete predstavo s povzetki tradicionalnih japonskih plesov in umetnosti, kjer vidimo tudi tradicionalno nošo gejš. Nočitev.

7. dan: Kyoto-Nara-Kyoto

Obiskali bomo nekdanjo prestolnico Naro, prav tako zelo pomembno kulturno središče otoka. V templju Todaiji bomo naleteli na enega največjih bronastih kipov bude na svetu. Ogromni kip Daibatsuja (bude) je bil narejen v 8. stoletju. Tudi impresivni vhod je okrašen z visokimi stebri. Svetišče Kasuga, ki leži v lepem in mirnem okolju, je okrašen s tisoči svetilkami, ki zagorijo dvakrat letno ob prazniku lučk. Vrnitev v Kyoto. Nočitev.

8. dan: Kyoto-Fuji-Hakone

Odhod z vlakom v Hakone, od koder se nam že ponuja pogled na goro Fuji. Včasih se Fuji zrcali na gladini jezera Ashi, ki obdaja mesto. Z gondolo se bomo povzpeli na tamkajšnjo goro Komagatake in uživali v pogledu na prelepo pokrajino ter mogoče uzrli tudi Fuji. Nočitev.

9. dan: Hakone-Tokio

In smo že na poti v Tokio, japonsko prestolnico, eno od največjih človeških mravljišč na svetu, kjer so tudi opolnoči metroji polni poslovnežev, ki odhajajo iz služb. Za začetek nas pričakuje izvrstni tokijski muzej muzej Edo, ki nam da odličen vpogled v japonsko kulturo, zgodovino in običaje. Zvečer pa vzpon na znameniti stolp Tokio Tower, s katerega bomo imeli nepozaben pogled na velemesto. Nočitev.

10. dan: Tokio

Danes se bomo po Tokiu premikali z metrojem in lokalnimi avtobusi ter se tako še bolj približali vrvežu enega najbolj dinamičnih mest na svetu. Spoznavali bomo njegovo mešanico super modernih nebotičnikov in poslovnih zgradb ter bolj umirjenih in tradicionalnih kotičkov, templjev. Tokio je gotovo mesto, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Od zunaj si bomo ogledali cesarsko palačo, kjer prebiva cesarjeva družina. Eden najstarejših templjev je Asakusa Kannon, ki ga prav tako obiskujejo množice domačinov, čar pa mu daje tudi čudovit vhod Kaminarimon. Sprehodili se bomo tudi skozi elitno četrt Ginza z najprestižnejšimi svetovnimi modnimi znamkami. Zvečer odhod na letališče in polet v Dubaj.

11. dan: Dubaj-Zagreb-Ljubljana

Pristanek v Zagrebu okoli poldneva in še prevoz do Ljubljane, kjer zaključimo našo enkratno japonsko zgodbo.

 

CENA: 2.990 evrov (najmanj 25 potnikov),

3.090 evrov (najmanj 20 potnikov),

3.190 evrov (najmanj 15 potnikov);

VKLJUČUJE: letalski prevoz, letališke pristojbine, prevoz do letališča in nazaj, namestitev v hotelih 3*** z zajtrkom, vse avtobusne in železniške prevoze po Japonski, vse vstopnine in oglede s slovenskim vodičem ter lokalnim spremljevalcem, duhovno vodstvo (vsak dan sv. maša), zdravstveno in nezgodno zavarovanje;

DOPLAČILO PO ŽELJI: enoposteljna soba 330 evrov, dodatne obroke bo organiziral vodič (okoli 20 evrov za kosilo);

PLAČILNI POGOJI: 30% akontacije ob prijavi, ostalo lahko na obroke;

SPLOŠNI POGOJI so sestavni del programa in so na voljo v poslovalnici.