Avtor: svdezela Datum: 12. 07. 2018

Rusija - Transsibirska železnica - 12. julij 2018

TRANSSIBIRSKA ŽELEZNICA - NAJLEPŠE POTOVANJE PO RUSIJI

od 12. do 24. julija 2018

Potovanje z vlakom, z vmesnimi ogledi mest

Začetek v Kazanu, pri najslavnejši Marijini ikoni v Rusiji

Kazanska Marija

Želje mnogih, da bi doživeli najdaljšo železnico na svetu, v največji državi –  Rusiji, so še vedno žive. Pripravili smo program, ki povezuje nostalgijo Transibirske železnice ter kraje, mesta in jezera ob njej. Da bi bili samo na vlaku na vsej poti, ne bi imelo pravega učinka. Povezali smo vlak in oglede, začenši z najznamenitejšo ikono ruskega pravoslavja - KAZANSKO MARIJO. Prav v Kazanu (namesto v Moskvi – Moskva zahteva kar nekaj dni za ogled), začnemo potovanje na daljni vzhod, do Vladivostoka. Na vlaku so kupeji s štirimi posteljami (manjših ni), v hotelih pa bodo dvo- ali tro-posteljne sobe, z doplačilom tudi enoposteljna. Sveža posteljnina je na vlaku na voljo. Lahko imate rezervno brisačo. Hrana v Rusiji ni draga. Kot je navedeno v programu, bomo imeli v hotelih polpenzione. Na vlaku pa je hrana v lastni režiji. Možnosti so: jedilni vagon na vlaku (soljanka ali boršč = odlična jed na žlico) ali pa na vsaki postaji, ko vlak stoji vsaj 10-15  minut, tržnica za vse vrste toplih in hladni jedi ter pijač. Vsak vagon ima tudi vročo vodo (krop), da si sami pripravite, čaj, kavo ali juho, ki jo imate s seboj. Rusija je v zadnjem času postala cenejša dežela zaradi ukrepov Evrope, zato je naša pot, glede na širino programa, ugodna in poceni.

Vsi lokalni časi so vezani na čas Moskve, ki je 2+ uri od Ljubljane. Tudi železnica se v celi Rusiji ravna samo po “moskovskem času”. Tako boste lahko spremljati “tri čase”: domači čas, potovalni-moskovski čas in še krajevni čas, ki se bo spreminjal.

CENA ROMANJA: 2.190€ (članska), ostali 10% več. Velikost skupine - najmanj 15 oseb.

CENA VKLJUČUJE: vse letalske prevoze in letališke takse v turističnem razredu, hotelske namestitve s hrano kot je navedeno v programu, vozovnice za vlak vključno s spalnikom, kot je v programu v oddelkih po 4 postelje, turistične takse, vodstvo, nezgodno zavarovanje za tujino. 

CENA NE VKLJUČUJE: hrano in pijačo v času vožnje na vlaku, napitnino za lokalne vodiče v Rusiji in stroške pridobitve vizuma (cca 60€). Za pridobitev vizuma je potrebno na Društvo predložiti potni list, ki je v času vstopa v Rusijo veljaven še vsaj 6 mesecev, izpolniti formular in dodati fotografijo. PRIJAVA IN PLAČILO:  prijavite se po e-pošti, preko spletne strani ali v pisarni Komisariata za Sveto deželo. Prijava je sprejeta in potrjena, ko je poravnan prvi del - 500 €; drugi obrok (500 €), do 15. 4.; tretji 500€ do 10.5. Preostali del, do 31.. maja 2018.

Program:

 1. dan, 12.7. - polet v Rusijo, Kazan: odhod z letališča Schwechat na Dunaju ob 12.05 (PREVOZ NA Dunaj z vlakom); pristanek v Moskvi in nadaljevanje do mesta KAZAN. Namestitev v hotelu in prenočevanje.
 2. dan, 13.7. - KAZAN:  to mesto je za pravoslavje izvorno mesto kazanske Marijine ikone, zato tu začenjamo dolgo pot skozi Sibirijo do Vladivostoka. Ogled mesta z avtobusom, samostan Marije s slavno ikono KAZANSKE BOGORODICE, kosilo, sv. maša v katoliški cerkvi ob 18h. Prevoz na postajo in vstop na vlak za Yekaterinburg – nekdanji Sverdlovsk (ob 23.45 – VLAK ŠT.106),  noč na vlaku.
 3. dan, 14.7. -  YEKATERINBURG (+ 2uri): prihod ob 13.25, prevoz do hotela in kosilo. Popoldne ogled mestnih znamenitosti, sv. maša v katoliški cerkvi zvečer, namestitev v hotelu, prenočevanje. 
 4. dan, 15.7. – (nedelja) zajtrk in ogledi: »Katedrala na krvi«, zgrajena na mestu Ipatieve hiše, s sobo, kjer je bila uničena  družina Romanovih. Iz tega mesta izhaja tudi ruski predsednik Boris Jelcin. Obisk mejne črte Evropa-Azija. Sv. maša v katoliški cerkvi, vkrcanje na vlak z odhodom ob 16.57. To je že prava Sibirija in prva noč na vlaku na sibirskih tleh.
 5. dan, 16. 7. – prihod vlaka zjutraj v OMSK ob 5.38 (+3 ure); ogled mesta, ki je veljalo za zaprto do razpada ZSSR, katedrala vnebovzetja, sv. maša, kosilo, odhod vlaka ob 15.04. Sledi prava Sibirija, z zelenjem, jezeri, brezami in poletnimi temperaturami.
 6. dan, 17.7. – na vlaku. Kadar smo na vlaku, je hrana in pijača v lastni režiji; na vlaku je navadno tudi jedilni vagon, sicer pa se zaloge nabavijo že predhodno na postaji pred odhodom.
 7. dan, 18.7. – prihod vlaka v IRKUTSK OB 6.41 (+5ur) – sprejem, avtobusni prevoz z ogledom mesta Irkutsk, kosilo, popoldanski del ogledov, muzej dekabristov, sv. maša, namestitev v hotelu, prenočevanje.  
 8.  dan, 19.7. – DAN ZA BAJKALSKO JEZERO, ki je najgloblje sladkovodno jezero na Svetu: po zajtrku prevoz na Listwjanko, muzej na prostem »Talzy«, kosilo, muzej Bajkal v Listwjanki, razgledna točka »Čerski fels«  s čudovitim razgledom na Bajkalsko jezero in reko Angaro, ki iz njega izteka.
 9. dan, 20.7. - na vlaku:  sami poskrbite za hrano in pijačo. Dnevi na vlaku bodo zanimivi za opazovanje čudovite Sibirije, vmes bo čas za branje, ročna dela, molitev, igre in sv. mašo na vlaku.
 10. dan, 21. 7. - na vlaku:  sami poskrbite za hrano in pijačo. Zvrstile se bodo pomenljive postaje: ULAN-UDE, ČITA (tu se odcepi proga proti Kitajski),SKOVORODINO, BILOBIŽAN (judovska avtonomna oblast), HABAROVSK….
 11. dan, 22.7. - na vlaku:  sami poskrbite za hrano in pijačo.
 12. dan, 23.5. -  VLADIVOSTOK: zajtrk, ekskurzija, ogled mesta: sv. maša v katoliški cerkvi, osrednji trg, Nikolajev slavolok, obisk podmornice S-56. Kosilo, nakupovanje, pravoslavna cerkev. Večerja in nočitev v hotelu.
 13. dan, 24.7. - VLADIVOSTOK: zajtrk, prevoz na letališče, polet ob 8.25; prestop v Moskvi in polet na Dunaj s pristankom ob 13.55. Sledi vlak v Ljubljano.

ROMANJE H KAZANSKI MARIJINI IKONI JE začetek, sledijo obiski katoliških in pravoslavnih svetišče v Sibiriji. Program je sestavljen tako, da imamo vmes bivanja v hotelih, kar boljša varianta, kot da bi bivali vse dni na vlaku in ravno take programe ponujajo mnoge agencije za znatno dražjo ceno. Če bi hoteli prevoziti celo Rusijo od zahoda proti vzhodu, bi morali začeti potovanje že v Carskem selu pri Sankt Peterburgu, vendar je pravo doživetje Azija – Ruska Sibirija.

ZARADI PRIDOBITVE RUSKE VIZE bomo že koncem maja potrebovali vaš potni list, 2 fotografiji in izpolnjeni formular. Podrobno vas bomo pravočasno obvestili. Če imate diplomatski potni list, pa vize ne potrebujete.

PRIPOROČAMO, da se kar kmalu prijavite zaradi letalske vozovnice in postopkov pridobitve vize (kar bomo storili na Društvu). Optimalni čas za prijavo je do Velike noči ali vsaj do 15. aprila 2018.

Program pripravila p. Peter Lavrih in Agencija Ural Tours Sibirij.