Avtor: svdezela Datum: 1. 10. 2013

Baragova pot - oktober 2013

V AMERIKO PO BARAGOVI POTI IN ŠE KAJ ...

Od 1. do 11. oktobra 2013 

udeležba na Baragovi proslavi skupaj s Slovenci iz Amerike in Kanade.
Beatifikacija škofa Barage je vedno bližje. Vsako leto so v Ameriki Baragovi dnevi.
Tako bomo tudi letos romali po njegovi misijonski poti in se udeležili Baragovih dni skupaj s Slovenci v Ameriki in Kanadi.

(letalo, minibus) - skupina 15-20 oseb.

PROGRAM:

 1. dan: 1. 10. (torek) - Avtobus do letališča v Benetkah (Marco Polo), Polet v Pariz ob 7.00 in naprej v Mineapolis.  Pristanek ob 14.35. Namestitev v hotelu za 2 noči. Že prvi ogledi mesta.
 2. dan: 2. 10. (sreda) MINEAPOLIS – ST PAUL, Mesto dvojček, PRVI NA ZAHODU DRUGI NA VZHODU, OBA PREKO  Mississippija. Sveti Pavel je glavno mesto Minnesote in ima kapitol, pa lepo baziliko sv. Pavla. S to Baraga ni imel neposrednega stika, njegov sodelavec Frančišek Pirc pa je imel prav tu okrog dosti dela. Sv. maša, predvideno je srečanje z državno sekretarko te države. Če dobimo za vodičko pomembno slovensko potomko, se pripravite na slovesne sprejeme.
 3. dan: 3. 10. (četrtek) PIERZ. Zjutraj se ob Mississippijevem zgornjem toku (široka, a plitva reka) napotimo proti mestu letošnje osrednje Baragove proslave: DULLUTH. Pot nas bo vodila skozi mesto Pierz, ki je dobilo ime po kamniškem rojaku, župniku v Podbrezjah in Baragovem sodelavcu Francu PIRCU, ki se ga bomo spomnili, ker je bil duhovnik in kmetijski pospeševalec teh rodovitnih širjav in in je poskušal nemške in avstroogrske naseljence spraviti v mirno sožitje z Indijanci teh predelov. Pospeševal  je sadjarstvo, ki je danes pomembna  panoga v teh krajih. Prenočevanje v Pierzu ali njegovi bližini.
 4. dan: 4. 10. (petek) – Prihod v DULLUTH. Duluth je že pravi Baragov kraj, saj je obšel celo Gornje jezero (Superior).  Je pa Dulluthu dala Slovenija tudi dva politika, ki sta bila blizu 40 let zapored najvišja predstavnika te države v senatu ZDA: Janeza Blatnika in Oberstarja. Dulluth, pristanišče za izvoz bogastev ameriškega srednjega zahoda v svet: pšenice, premoga, železa, govedine etc. V Dulluthu  ostanemo do nedelje popoldne, ko bomo nadaljevali obisk Baragovih misijonskih postojank in mest. Del dneva posvetimo mestu in znamenitostim. Med drugim tudi avtocestnemu mostu, ki ima ime po našem rojaku Blatniku, senatorju. Namestitev za 2 noči. Popoldne in zvečer bomo sledili nekaterim aktivnostim začetka Baragovih dni.
 5. dan: 5. 10. (sobota) Slovenski dan Baragovih dni. Pridružili se bomo množici Slovence iz Amerike in Kanade;  Maša bo za vse udeležence v slovenščini. Skupna večerja.
 6. dan: 6. 10. (nedelja) Glavna Baragova proslava v Dulluthu, sv. maša v angleškem jeziku s slovenskim sodelovanjem. Skupno kosilo. Po kosilu in druženju z ameriškimi Slovenci se odpravimo po Baragovi misijonski deželi na vzhod, ob spodnji obali jezera. Prenočevanje v mestu Baraga ali L'Anse. Večerje ni, ker je kosilo.
 7. dan: 7. 10. (ponedeljek) V zibeli Baragovih misijonov: mesto Baraga, L'Anse, Marquette s stolnico, njegovim grobom,  in grobovoma njegovih 2 slovenskih škofovskih naslednikov. Zgodnja večerja v Marquettu. Kasno se zapeljemo prenočevat v mesto SAULT SAINTE MARIE na kanadski meji, kjer je njegova prva stolnica, kasen prihod.
 8. dan: 8. 10. (torek) Ogled Sault ste Marie s protokatedralo. Popoldne krenemo na jug do »celinskega« dela Michigana, najbolje v Arbre Croche, njegovo prvo postojanko, katere tradicijo nosi sedaj župnija Harbor Springs.
 9. dan: 9. 10. (sreda) Dolga pot proti jugu, med jezeri, Samo avtocesta, a jo je za kakih deset ur do Lemonta pri Chicagu. Večerja na poti,
 10. dan: 10. 10. (četrtek) Ogled Lemonta in za pokušino Chicaga. polet iz Chicaga ob 17.10
 11. dan: 11. 10. (petek) Prilet v Evropo, še do Benetk in z avtobusom domov.

CENA ROMANJA (za člane): 2.450,00€. Vključuje: vse avtobusne prevoze, letalske prevoze, namestitev v turističnih hotelih na osnovi polpenzionov, vodstvo romanja. NAČIN PLAČILA: ob prijavi 500€, do 1. 8. Še 500€, do 1.9. še 500€; dokončno plačilo do 15.9. V PLAČILO NI VKLJUČENO: dokument ESTA cca 15€; enoposteljna soba 270€. Morebitne vstopnine.

 

VAŽNO: Če bi se kdo želel vrniti iz Amerike kasneje, v kolikor bi podaljšal tam svoje bivanje, je to potrebno nujno in dokončno z datumom določiti že pri prijavi zaradi letalskih kart. Možnost obstaja na osnovi manjšega doplačila letalskega prevoza, vendar, če je dovolj zgodaj, strošek ni velik. Podaljšano bivanje se razume na lastne stroške.

PODATKI OB PRIJAVI:

 • PRIIMEK IN IME, NASLOV, POŠTA
 • ŠTEV POTNEGA LISTA, DO KDAJ VELJA
 • ROJSTNI DATUM, E-MAIL.

Program sestavila: dr. Franci Jereb in p. Peter