Avtor: svdezela Datum: 20. 05. 2013

Romunija in Moldavija - maja 2013

V LETU VERE

DUHOVNI ZAKLADI ROMUNIJE IN MOLDAVIJE

Čas romanja: 20. – 28- maj 2013

Romanje z avtobusom in z ladjo po delti Donave.

 

Program:

  1.  Pon.- 20. 5.: Zgodnji odhod iz Ljubljane. Pot proti Madžarski, z vmesnim postankom za sv. mašo. Večerni prihod v Cluj v večerja in namestitev v Cluj-Napoca.
  2.  Tor: 21. 5. CLUJ – SUCEVITA. Obisk starega mesta Cluj – Napoca (Klausenburg) s pravoslavno katedralo, opero, univerzo, rojstno hišo Marija Korvina in cerkev sv. Mihaela, ki je bila predelana v nemško gotskem stilu. Čez Prelaz Borgo, ki je poznan po romanu Brama Stokersa  - Drakula«, pridemo v Bukovino (Buchenland), nekdanjo kronsko deželo Cesarsko – Kraljeve monarhije. Ves dan je zaznamovan s samostani Bukovine, ki kot zaprt svet leži v romunski Moldaviji. Gozdovi in  razgibana hribovska pokrajina nudijo odlično zavetje številnim pravoslavnim samostanom. V 16. Stoletju so tu nastali čudoviti biseri samostanske in cerkvene umetnosti. Popoldne obiščemo cerkve Voronet in Moldovita.(sv. maša)Večerja in prenočevanje v Sucevita.
  3. Sre: 22. 5. SUCEVITA – IASI. Obis samostanov Sucevita in Arbore. Nadaljevali bomo do samostana Agapia s 500 sestrami in novinkami, ki je eden največjih v Evropi. Še naprej do samostana Neamt, ki je pa eden najpomembnejših Moldavskih samostanov. V času kneževine Moldavije, je bilo to središče kulturnega življenja dežele. Sledila bo še vožnja do Iasi, večerja prenočevanje.
  4. Čet, 23. 5.- REPUBLIKA MOLDAVIJA. Dopoldne še (sv. maša) sprehod po mestu Iasi in nadaljevanje do meje in vstop v Republiko Moldavijo do glavnega mesta Kišinjev. Obisk največje vinske kleti v Moldaviji, pokušina vina, nastanitev za 2 noči v hotelu Kišinjev, večerja, prenočevanje.
  5. Pet, 24. 5. Obiska pravoslavnih samostanov na vzhodu Moldavije, Capriana in Tipova  popoldne še ogled mesta Kišinjev, (sv. maša),večerja, prenočevanje.
  6. Sob., 25. 5. (sv. maša), nadaljevanje poti proti jugu v delto Donave v Romuniji. Delta Evropska reka Donava , ki obteče kar 10 držav se izliva v Črno morje v razvejani delti, ki je vnesena na seznam kulturne dediščine. Popoldne prihod v Tulceo, kjer se reka razdeli v tri plovne tokove do Črnega morja. Namestitev, večerja.
  7. Ned., 26. 5. (sv. maša).DELTA DONAVE Z ladjo se bomo podali po rečnih labirintih, najprej po glavni plovni črti, potem po »stari Donavi. Odprl se na bo svet številnih ptic: štorkelj, čapelj, plevic, žerjavov in še drugih. Kosilo na ladji. Popoldne vožnja do glavnega mesta Romunije, večerja, namestitev.
  8. Pon., 27. 5. BUKAREŠTA. (sv. maša), avtobusni ogled mestnih znamenitosti: Ateneum (nekdanja kraljeva palača), patriaršija, stavropolenska cerkev in tudi Čevšeskovo zapuščino, današnjo zgradbo parlamenta. Slovo od Bukarešte in začetek vožnje proti domu (1144km). Vožnja skozi sotesko Džerdap (Srbija). Večerja na poti, vožnja mimo Beograda.
  9. Tor.,28. 5. - PRIHOD DOMOV- okrog poldneva.

Na romarski poti bomo obhajali tudi majniško pobožnost šmarnic, saj bomo imeli na poti mnogo edinstvenih Marijinih svetišč.

CENA ROMANJA: 695€ (članska). Vsebuje: avtobusni prevoz na celotni poti, hotelska namestitev s polpenzioni, vstopnine, ladja po delti Donave, dodatno kosilo na ladji, dodatna večerja ob povratku, vodstvo, DDV. Doplačilo za enoposteljno 180€. Napitnine 20€ po osebi.