Avtor: svdezela Objavljeno: 16. 09. 2012

Anatolija sept. 2012

Stara in nova zaveza v Anatoliji - PAVLOVA POT V MALI AZIJI - 10 dni

Posebna ponudba za Društvo prijateljev Sv. Dežele Hoteli 3* ali 4*, nočitev/zajtrk/večerja/razno, 30-44 oseb

Odhod 2012: 16. sep oz. po dogovoru

  1. dan LJUBLJANA – CARIGRAD - ŠANLIURFA. Zbor na ljubljanskem letališču ob 13.00 uri in polet preko Istanbula do Šanliurfe v vzhodni Turčiji. Po prihodu prevoz do hotela, namestitev in nočitev. (letalo)

  2. dan ŠANLIURFA – HARRAN – ANTAKYA. Zajtrk. Med tobačnimi in bombažnimi polji se peljemo proti Harranu. Harran je Biblično mesto Jakoba in Rahele (obiščemo njun vodnjak). Mesto, od koder je Abraham krenil v obljubljeno deželo, danes slovi po hiškah v obliki čebeljih panjev. Obiščemo prizorišče prve univerze na svetu, postanemo v čebelji hiški in si privoščimo tradicionalno kosilo pri klenem Hasanu (je bil tak tudi Abraham?). Si predstavljate, da si v čebelji hiški privoščimo sveto mašo? V vasici veje duh starostnosti in nekega davnega, izgubljenega ali morda prihajajočega časa? Siesta na vožnji v Šanliurfo. Šanliurfa, v antiki imenovana Edessa, je po muslimanski tradiciji mesto prerokov in eno najbolj svetih mest v Turčiji. Sprehod do svetega kompleksa z bazeni, kjer obiščemo rojstno jamo preroka Abrahama in se sprehodimo po osvežilnem zelenju. Po želji se lahko vzpnemo na Nimrodovo citadelo s čudovitim razgledom na mesto. V prostem času se je najlepše izgubiti v čudoviti tržnici, labirintu srednjeveških hanov in karanskih dvorcev, ki je ena najlepših na Bližnjem vzhodu. Že drvimo po gornji Mezopotamiji, še zadnjič prečkamo reko Evfrat in se po čudoviti svetopisemski pokrajini peljemo proti Antakyi, nekdanji Antiohiji. Prihod v hotel. Nočitev. (H, ZK)

  3. dan ANTAKYA – ADANA. Zajtrk. V nekdanji Antiohiji obiščemo cerkev sv. Petra, prvo katedralo na svetu. V središču mesta nas čaka čudovit muzej poznorimskih in zgodnje-bizantinskih mozaikov. Obiščemo Selevkio Peiro, nekdanje pristanišče velemestne Antiohije in se poklonimo spominu na sv. Pavla. Vožnja po Pavlovih poteh čez Sirska vrata proti rodovitni dolini Čukorova do Adane. Prihod v hotel, večerja in nočitev. (H, ZV)

  4. dan ADANA – TARZ – KAPADOKIJA. Zgodnji zajtrk, saj v sončnem vzhodu že drvimo vse do Tarza. Tarz je rojstno mesto sv. Pavla. Obiščemo vodnjak in se z mašo v lokalni cerkvici poklonimo spominu na sv. Pavla. Potem preko modernih čudežev Turčije (Mersin) skozi Kilikijska vrata vstopimo na osrednjo anatolsko planoto, do čudovite dežele Kapadokije. Na poti obiščemo čudovito ohranje v skalo vklesan samostan “Staro srebro”, v Derinkuyu pa raziščemo podzemno mesto, v katerih so se skrivali Kristjani v času vpadov Arabcev ter v njih živeli tudi do pol leta in več. Prihod v pravljično deželo Kapadokijo, zibko krščanskega meništva in eno pomembnejših krščanskih dežel. Prihod v hotel. Namestitev. Večerja. Nočitev. Po želji (za doplačilo 45 EUR) lahko obiščete folklorno predstavo s trebušnimi in derviškimi plesi. Priporočamo! (H*, ZV)

  5. dan KAPADOKIJA. Zajtrk. Jutranja maša med neverjetnimi oblikami pravljične doline … Sledi sprehod po neverjetni pokrajini do vasice Čavušin ter pod »gobjimi« dežniki doline Pašabar. Obiščemo v skalo vklesane cerkve in samostane zgodnjega krščanstva... vstopimo v svet turških preprog in keramike... se povzpnemo na naravno trdnjavo Uchisar, kjer se pod nami razprostre pravljična dežela. Dan je poln lepih sprehodov in čudovitih doživetij. Večerni prihod v hotel, večerja in nočitev. (H*, ZV)

  6. dan KAPADOKIJA - KONYA - EGIRDIR – KOLOSE - PAMUKKALE. Zgodnji zajtrk. Še v trdi temi drvimo po osrednji anatolski planoti proti Konyi. V nekdanjem Iconiumu obudimo spomin na sv. Pavla. V Egirdirju se sprehodimo po otočku sredi višinskega jezera in morda kupimo kaj vrtničnega olja, po katerem je kraj poznan. Na poti do Pamukkal postanemo ob skromnih ostankih Kolose, kjer Pavel oznanja Kristusa kot glavo vesoljstva in glavo Cerkve (Kol 1-3). Dolg dan vožnje kronamo z večernim prihodom v hotel in večerjo. Nočitev. (H*, ZV)

  7. dan PAMUKKALE – HIERAPOLIS - LAODIKEJA – FILADELFIJA - SARDE – KUŠADASI. Zajtrk. Obiščemo starodavno mesto mrtvih Hierapolisa, kjer je deloval škof Papia (+120), učenec apostola Janeza in sodobnik sv. Polikarpa; obiščemo ruševine cerkve diakona Filipa z največjo nekropolo na Anatolskih tleh. Gotovo pa nam prija sprehod ob belih ponvicah iz sige, naravnemu čudu, zaradi katerega se sem stekajo milijoni turistov iz vsega sveta. Pa še nekaj je tu – možnost kopanja v šampanjski vodi Kleopatrinega bazena! Pot nadaljujemo do Laodikeje, kjer bomo prisluhnili Janezovemu sporočilu tej cerkvi: "Glej, stojim pri vratih in trkam" (Raz 3,14-22). Med ostanki cerkve sv. Filipa bomo obhajali sv. mašo. Potem se odpravimo po rodovitni vinorodni pokrajini do mesta Alašehir, nekdanje Janezove Filadelfije, ki nosi sporočilo: "Pred tabo sem na stežaj odprl vrata, ki jih nihče ne bo mogel zapreti" (Raz 3,8). Pot nadaljujemo proti Sardi, ki mu videc Janez namenja opozorilo: "Zbudi se in okrepi, kar je še ostalo in je na tem, da umre, saj nisem našel, da bi bila tvoja dela dopolnjena pred mojim Bogom" (Raz 3,2). Vožnja v Kušadasi, namestitev, večerja in nočitev. (H*, ZV)

  8. dan KUŠADASI - izlet do CERKEV SV. MARIJE - EFEZ – SELDŽUK – MILET. Zajtrk. Dan začnemo s sv. mašo ob Marijine hiše (Meryemana) nad Efezom. Nato ogled antičnega Efeza, osrednje postojanke na Pavlovem tretjem misijonskem potovanju med leti 53-56 (Apd 18,23-21,16). Med sedmimi cerkvami iz Janezovega Razodetja zavzema Efez prvo mesto (Raz 1,11; 2,1). Efez je bil od l. 133 pr. Kr glavno mesto rimske province Azije z veličastnimi knjižnicami, kopališči, trgi, templji, šolami... Ustavimo se na ruševinah najstarejše Mariji posvečene cerkve, kjer je bil l. 431 tretji vesoljni cerkveni zbor, ki razglasi Marijino božje materinstvo. V mestu Seldžuk obiščemo ostanke cerkve sv. Janeza, kjer naj bi bil tudi pokopan. Vožnja po dolini reke Meander do jonskega Mileta, kjer je imel Pavel govor Efeškim starešinam. Vrnitev v Kušadasi, večerja in nočitev. (H*, ZV)

  9. dan KUŠADASI – SMIRNA - PERGAMON – BANDIRMA – ISTANBUL. Zgodnji zajtrk. Vožnja mimo Izmirja, antične Smirne, ki je sprejelo oznanilo: »Bodi zvest vse do smrti in dal ti bom venec življenja« (Raz 2,10). Vožnja do Bergame. Visoko nad mestom Bergama si ogledamo antični Pergamon, sedež Janezovo skupnosti, kjer so se razpasla malikovanja in krivoverstva (Raz 2,12-17). Ogledamo Atalovo akropolo (sv. maša) ter zdravilišče Asklepion, kjer je včasih zdravil Galen. Vožnja do Bandirme ob Marmornem morju, kjer se vkrcamo na orjaški gliser in si privoščimo 2-urno vožnjo do Istanbula. Še vožnja do hotela, namestitev in prost večer. (H, Z)

  10. dan ISTANBUL – LJUBLJANA. Prosto do odhoda na letališče. Polet ob 12.25 uri in prihod ob 13.45 uri. Konec potovanja.

Cena na osebo dvoposteljni sobi: 1080 EUR. ( p.p. za skupino p. Petra)

Cena (najmanj 40 udeležencev) vključuje: letalski prevoz Ljubljana – Carigrad - Ljubljana, notranji let, letališke in varnostne pristojbine (110 EUR), nočitve v hotelih 3- 4, prehrana po programu, vsi ogledi po programu z vstopninami, slovenskim in lokalnim vodnikom, pomoč pri organizaciji molitev, vse prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom, dodatno zdravstveno zavarovanje Coris, stroške organizacije in priprave potovanja.

Doplačila po želji: - odstopnina v primeru višje sile 5% vrednosti potovanja, - doplačilo za enoposteljno sobo 130 EUR, - priporočljive napitnine 35 EUR.

Doplačilo po želji na kraju samem: - turški večer s trebušnim plesom v Kapadokiji 45 EUR na osebo (brez večerje 30 EUR) vključuje folklorni program, večerjo in neomejeno količino pijače – je bogato doživetje, kjer se lahko vključite in poizkusite zaplesati tradicionalne anatolske plese, potem pa se zavrtite tudi ob modernejši turški in mednarodni glasbi.

Popusti: - za otroke 2-12 let na dodatnem ležišču 20%, na osnovnem ležišču 10%

Prijave in plačila: Izpolnjeno prijavnico dostavite do 10. maja 2012 oz. do zapolnitve prostih mest na naslov:

Agencija Oskar, d.o.o., Gregoričeva ulica 38, 4000 Kranj E-mail: info@agencija-oskar.si Tel: 04/2014-338 Fax: 04/2014-331

Plačilni pogoji in drugi podatki so navedeni na prijavnici.

Prijava: prijavnico dostavite do 10. maja 2012 oz. do zapolnitve prostih mest na naslov: Agencija Oskar, d.o.o., Gregoričeva ulica 38, 4000 Kranj E-mail: info@agencija-oskar.si Tel: 04/2014-338

NEKAJ MEST JE ŠE NA VOLJO - POHITITE!- PROGRAM JE NAREJEN IZKLJUČNO ZA DRUŠTVO PRIJATELJEV SV. DEŽELE!

p. Peter