Avtor: arhiv Objavljeno: 2. 09. 2010

Prenova strehe na baziliki v Betlehemu

Vesela novica, da se končno začnejo več kot potrebna dela na strehi bazilike Jezusovega rojstva v Betlehemu.V četrtek, 2. septembra 2010, so trije solastniki bazilike, s katoliške strani kustos Svete dežele p. Pierbattista Pizzaballa, s strani Grške pravoslavne Cerkve patriarh Theophilos III., s strani Armenske Cerkve pa predstavnik armenskega patriarha Torkom II. Manoogian, podpisali dogovor glede obnove strehe na baziliki Jezusovega rojstva v Betlehemu. Navzoča sta bila tudi palestinski ministrski predsednik M. Salam Fayyad in svetovalec predsednika Abbasa za krščanske zadeve M. Ziad Al Bandak, ki je tudi predsednik komiteja za obnovo bazilike.

Bazilika v Betlehemu ni le ena najpomembnejših v Sveti deželi, ampak tudi ena od najstarejših cerkva na svetu, saj jo je dala zgraditi sv. Helena okrog leta 325, cesar Justinijan v 6. stoletju pa jo je dal še povečati. Perzijci, ki so v 7. stoletju porušili vse cerkve, so ji prizanesli, ker sa na njej videli upodobljene Modre z Vzhoda v svoji noši.

Streha je bila zadnjič obnovljena daljnega leta 1832 in vsak, ki je vanjo vstopil po kakšnem deževju, je lahko opazil na tleh luže. Škoda, ki jo tako zamakanje napravi na freskah in mozaikih je kar silila k takojšnji obnovi. Bogu hvala, da se je s sodelovanjem in z zavzetostjo končno premaknilo tudi na tem področju. Fotografije in več o tem na strani Kustodije [ita] [ang].