Avtor: arhiv Objavljeno: 11. 03. 2010

Voda, voda, voda

Po mnogih letih sta Mrtvo morje in Galilejsko jezero nekoliko narasla.Končno razveseljiva novica iz Svete dežele:

Po sušnem obdobju, ko je v trinajstih letih vodna gladina Mrtvega morja stalno upadala in se znižala za kar 15 metrov, se je v letošnjem deževnem obdobju gladina končno nekoliko dvignila: za 5 cm. Seveda ni veliko, a se je upadanje vsaj za nekaj časa ustavilo. Lahko bi rekli, da je to otipljivo znamenje Božjega blagoslova.

Romarji so takoj tudi sami opazili, kako voda Mrtvega morja stalno upada. Zato je dež v Sveti deželi zares blagoslov. To je izkusila tudi jubilejna romarska skupina ob koncu februarja letos (2010), ki so jo v zadnjih dneh v Jeruzalemu zalivali obilni nalivi. Tudi domačini so se čudili izdatnosti deževja in nam zagotavljali, da je to velik blagoslov in naj čim prej spet prinesemo kaj podobnega. Prav hudourniški pritoki, ki so zalili poti in npr. onemogočili pot na Masado, so v morje prinesli dodatno količino potrebne vode.

Prvič po juliju 2008 se je popravil tudi vodostaj Galilejskega jezera: voda se je dvignila nad "rdečo črto" - 213 m pod morsko gladino. Poročajo, da je spet oživel izvir Naaman in da se je okrepil Saar.

Tudi v tem primeru lahko romarji potrdijo, kako daleč od normalnega vodostaja je položaj npr. pri cerkvi Petrovega primata v Tabgi, kjer se to lahko hitro opazi.

(Podatki s spletne strani Kustodije).