Avtor: arhiv Objavljeno: 16. 08. 2010

ROMANJE NA POLJSKO IN V LITVO: 16. avgust 2010 (avtobus)

ROMANJE na Poljsko in v Litvo ima namen obiskati svetišča v dveh katoliških deželah Evrope, od katerih je Litva najsevernejša še katoliška v Evropi in na Baltiku.

DATUM: od 16. do 24. avgusta

PROGRAM:

PONEDELJEK,16. 8.

Zgodnji odhod avtobusa izpred cerkve na Viču (Tržaška 85, Ljubljana). UPORABA PARKIRIŠČA MOŽNA SAMO ZA NEKAJ UR! Vožnja mimo Šentilja in naprej skozi Avstrijo in Češko do Krakowa. Obisk svetišča Božjega usmiljenja. Tam sv. maša, večerja in namestitev za 1 noč.

TOREK,17. 8.

Po zajtrku z vodičem ogled Krakowa, znamenitih cerkva in gradu Wawel. Odhod v Čestohovo, obisk svetišča, sv. maša, namestitev in večerja.

SREDA, 18. 8.

Po sv. maši in zajtrku smer vožnje mimo Waršave proti Litvi. Namestitev v glavnem mestu Vilnius za 2 noči, večerja.

ČETRTEK,19. 8.

Po zajtrku peš skozi mestno jedro, ki mu rečejo mesto 100 cerkva, je pod varstvom UNESCA. Sv. maša v Marijinem svetišču, ki je na mestnih vratih. Popoldne obisk otočka Trakai in gradu na njem iz 15. stoletja in svetišča Marijinega obiskanja. Svetišče je znamenje vere v Litvi z najstarejšo Marijino podobo in tudi pod komunizmom ni bilo zaprto. Povratek v Vilno, večerja, prenočevanje.

PETEK, 20.8.

Po zajtrku vožnja do najstarejše božje poti v Litvi: ŠILUVA. Marijino prikazanje sega v leto 1608 in je najstarejša božja pot na Baltiku. Sv. maša in obisk svetišča. Nadaljevanje vožnje do HRIBA KRIŽEV, ki se nahaja v bližini mesta Šiauliai. Na njem je postavljenih več kakor 200.000 različnih križev v spomin na izgnane in izginule ljudi v času represije komunizma. Leta 1993 je kraj obiskal papež Janez Pavel II; v bližini je frančiškanski samostan. Nadaljevanje do obmorskega mesta Klaipeda, večerja in prenočevanje.

SOBOTA, 21. 8.

Po zajtrku z ladjo ves dan obisk najdaljšega polotoka v Baltiku, Kurski polotok (Kuršskaja kosa) s peščenimi sipinami, obisk ribiškega mesta Nida; tu je pisatelj Thomas Mann ustvarjal svoja dela. Prišli bomo prav v bližino meje z rusko enklavo Kaliningrad. Ogled mesta Klaipeda, ki je po velikosti na tretjem mestu v državi. Nadaljevanje vožnje v mesto Kaunas, sv. maša, večerja in prenočevanje.

NEDELJA, 22. 8.

Po zajtrku obisk mesta Kaunas, ki je bilo med obema vojnama glavno mesto Litve in je po velikosti drugo v državi. Katedrala apostolov Petra in Pavla, nedeljska sv. maša; obisk Marijinega svetišča na obrobju mesta. Popoldne slovo od mesta in sledi pot na Poljsko do Waršave: večerja, prenočevanje.

PONEDELJEK, 23. 8.

Po zajtrku z vodičem ogled mestnega jedra z zgodovinskimi znamenitostmi, sv. maša. Okrog poldneva nadaljevanje vožnje proti Brnu na Češkem, večerja in prenočevanje.

TOREK, 24. 8.

Po zajtrku sklepna sv. maša v Brnu in po odmoru nadaljevanje proti Dunaju in naprej proti domu. Prihod v Ljubljano v poznih urah.

CENA ROMANJA vključuje avtobusni prevoz na načrtovani poti, namestitve v hotelih (3***) na osnovi polpenziona (hrana zjutraj in zvečer), organizacijo, vodenje in lokalne vodiče v mestih, ki so na programu. Vstopnine NISO vključene. DOPLAČILO ZA ENOPOSTELJNO SOBO: 120‚Ź.

** POTREBUJETE: veljaven osebni dokument, evropsko kartico zavarovanja si sami uredite na ZZZS in je brezplačna.

655‚Ź za člane pri udeležbi nad 40 oseb;

695‚Ź za člane pri udeležbi do 40 oseb.

Nečlani + 10%.

Ob prijavi se plača 250‚Ź; ostalo do 5.8. 2010. Prijave sprejemamo takoj, oz. do zasedbe mest. v avtobusu.

Program pripravil p. Peter.