Avtor: arhiv Objavljeno: 8. 05. 2009

Papež - romar v Sveto deželo

Prvo apostolsko potovanje sedanjega papeža Benedikta XVI. v Sveto deželo od 8. do 15. maja 2009.

Dragi bratje in sestre, sredi vzdušja goreče molitve, ki zaznamuje postni čas, vam priporočam, da se spomnite tudi mojih dveh apostolskih potovanj, ki ju bom, če bo Bog hotel, prav kmalu uresničil. /.../ Od 8. do 15. maja se bom podal na romanje v Sveto deželo, da bi prosil Gospoda, medtem ko bom obiskal kraje, ki jih je posvetil s svojim zemeljskim bivanjem, za dragoceni dar edinosti in miru za Bližnji vzhod in na vse človeštvo.

Tako je svoje romanje v sveto deželo napovedal papež Benedikt XVI. na drugo postno nedeljo ob sklepu molitve Angel Gospodov.

Že mesece se jo o tem govorilo, vendar pa, kljub novicam od tu in tam, kljub nekaterim pripravam, Vatikan še ni uradno naznanil datumov. V nedeljo, 8. marca 2009, je to storil papež sam pri opoldanski molitvi. Zamuda pri takem naznanilu, natančno samo dva meseca pred začetkom tako pomembnega potovanja, kaže na dejstvo, da dokončne odločitve zagotovo ni bilo lahko sprejeti.

Ko je papež 12. februarja pred delegacijo Konference predsednikov večjih judovskih organizacij v Ameriki izjavil: Pripravljam se, da obiščem Izrael, je p. Federico Lombardi, tiskovni predstavnik Svetega sedeža, takšno izjavo označil kot pogumno in pojasnil: So še negotovosti zaradi političnih razmer, številna notranja nesoglasja različnih strani. Nadaljujejo se napetosti na področju, ki ga pretresajo spopadi in uničenje, ki ga je pred kratkim povzročila vojna, ki je opustošila območje Gaze in ki je globoko ranila njegovo ljudstvo. Vendar pa je treba iti. Še več, morda je prav zaradi vseh teh razlogov nujno treba iti /.../ molit na tako zelo pomambne kraje, kjer se srečujeat sovraštvo in ljubezen: tja, kjer se zdi sprava po človeško nemogoča, je še nadaljeval p. Lombardi.

Sveti oče je svoje romanje označil kot romanje, šel pa bo tudi kot voditelj države Vatikan in se bo srečal tudi z izraelskimi in palestinskimi voditelji. Z njimi bo obravnaval vprašanje miru na Bližnjem vzhodu. Z grško-pravoslavnim in armenskim patriarhom, s katerima bi se moral srečati glede na program, ki že kroži, bo obravnaval vprašanje edinosti.

Obrnil se je na množico v Rimu, prav tako pa tudi na vse, ki so molitev Angel Gospodov spremljali od daleč, in posredoval naslednji poziv: Odslej računam na duhovno podporo vseh vas, da bi me spremljal Bog in da bi z obiljem svojih milosti napolnil tiste, s katerimi se bom srečal na svoji poti.

Več na strani Kustodije in v članku Radia Vatikan

Prispevek za MMC RTV SLO, p. Peter Lavrih.