Avtor: arhiv Objavljeno: 9. 11. 2008

Kristjani se v Jeruzalemu pretepajo - poročajo TV postaje

V Jeruzalemu so se armenski in grški kristjani preteklo nedeljo (9.11.2008) stepli med seboj.

Armenski in grški kristjani so se preteklo nedeljo (9.11.2008) stepli med seboj. Vzrok za pretep naj bi bila procesija v Božji grob.

Armenski škof je vodil procesijo v Božji grob. Po določbah še iz turških časov izhajajočega zakona, imenovanega Status quo, ki določa potek pobožnosti, medsebojne odnose kristjanov v baziliki Božjega groba, pristojnosti posameznih skupnosti. Določa tudi, da se v času armenske procesije, ne sme nihče drug zadrževati v prostoru Božjega groba, kot samo Armenci. Izraelska policija, ki se vedno nahaja v Božjem grobu, je imela velike težave pri umirjanju razgretih čustev. Svetovne TV oddaje so v večernih poročilih v Svet ponesle prizore okrvavljenih menihov v neustavljivem boju. Dva izmed njih so odpeljali vklenjena v lisice.

Kustos (varuh) Božjega Groba, frančiškanski pater Pierbattista Pizzaballa je za radio izjavil: Na žalost smo na takšne situacije kar navajeni, vendar, kadar se zgodijo, čudimo nelagodje ob taki razpuščenosti. Popolnoma drži, kot se tu govori 'v Jeruzalemu zgodovina ne gre v pozabo', vendar ima vse svoje meje in prav te so s tem zelo prestopili. To je škandal. Take dogodke moramo imenovati z imenom. Kakšno verodostojnost imamo kristjani, da med sprtimi stranmi na Bližnjem vzhodu kličemo k dialogu, svoje zadeve pa rešujemo z nasiljem? Gotovo moramo upoštevati tukajšnja dejstva, da se prav tu srečujejo zelo različne kulture. V zadnjih letih se grški in armenski pravoslavci ne morejo sporazumeti prav v nobeni stvari več. Največkrat gre tu za čustva, manj za razum. Frančiškani delujemo v Božjem grobu kot ena izmed šestih krščanskih skupnosti, vendar pri pretepu nismo bili udeleženi. Pri tem incidentu smo, hvala Bogu, ostali zunaj. Tudi mi imamo določena nesoglasja z njimi, vendar jih rešujemo na drugačen način.

To je vendar absurd, doživljati nasilje na kraju Gospodove smrti in vstajenja, je dejal vatikanski sodelavec Eleuterio Fortino. Podsekretar za edinost je še dodal, da so tudi v Betlehemu podobne napetosti med kristjani, kjer je tudi enak predpis za medsebojno ravnanje. V Betlehemu kontrolirajo ravno tako pravoslavni kot katoličani, če se vsaka stran natančno drži predpisov določb iz Status quo!