Avtor: arhiv Objavljeno: 11. 09. 2008

Zbiranje plastičnih zamaškov

Svojstvena akcija poteka v našem društvu nekaj manj kot leto dni. Zbiranje plastičnih zamaškov (vse, kar je s plastiko zaprto: mleko, voda, druge pijače) za nabavo invalidskih vozičkov.

EKOLOŠKA IN HUMANITARNA AKCIJA - zapis s. Danijele Kordeš HMP

ZBIRANJE ZAMAŠKOV PLASTENK ZA INVALIDSKI VOZIČEK 16-LETNEGA FANTA Z GORENJSKE

Veliko tovornjakov je v enem letu odpeljalo 30 ton ali 30 milijonov zamaškov. Skupaj smo z akcijo pomagali trem mladim k prijaznejšemu življenju. Torej lahko nadaljujemo ...

Zbiramo zamaške plastenk sadnih sokov, mineralne vode ... vseh velikosti (od olja, kisa, mlečnih izdelkov NE, ker jih zaradi vonja ne moremo skladiščiti). Zbiramo tudi vse tiste plastične zamaške, ki nosijo oznako za reciklažo.

Župnija Šentrupert na Dolenjskem, na čelu z župnikom g. Jožetom Brečkom, in z njo vsa Slovenija, začenja novo akcijo zbiranja zamaškov plastenk. Veliko zaslug za to, da smo v šolskem letu 2007/08 zbrali 30 ton zamaškov, in s tem pomagali trem mladim k prijaznejšemu življenju, ima g. Mirko Simončič. Koliko prevoženih kilometrov in darovanih litrov goriva€Ś Posebna zahvala založbi Salve in skupnosti sester HMP na Rakovniku, ki potrpežljivo prenašata naše zamaške, podjetju Plasta, ki zamaške predeluje, Marko Suhoveršniku za lep plakat in seveda vsem, ki ste zamaške zbirali. Z izkupičkom od zbranih zamaškov smo pomagali gimnazijcu iz Ljubljane, Lizini družini pri nakupu dvigala in 6-letnemu fantku pri nakupu stopniščnega vzpenjalnika. Poudarjam, da smo pomagali pri nakupu, ne financirali v celoti. Vse tri družine se zahvaljujejo za dar in požrtvovalno zbiranje.

ZAČENJAMO NOVO AKCIJO ZBIRANJA ZAMAŠKOV PLASTENK ZA INVALIDSKI VOZIČEK 16 €“ LETNEGA FANTA Z GORENJSKE, KI IMA CEREBRALNO PARALIZO.

Akcija je ekološka in humanitarna. Ekološka je zato, ker se zamaški predelajo v folijo, humanitarna pa zato, ker prispevamo svoj delež pri nakupu dvigala, stopniščnega vzpenjalnika ali invalidskega vozička. Kdor je že sodeloval ve, da akcija pomeni še mnogo več. V njej lahko sodeluje prav vsak. Akcija za fanta z Gorenjske bo potekala tako dolgo, dokler ne zberemo 10 ton. Potem nadaljujemo z zbiranjem zamaškov. Za koga bomo zbirali v naslednji akciji, naj ostane skrivnost.

VELIKA PROŠNJA Prosimo, da zamaške plastenk skrbno pregledate, preden jih stresete v vrečo za smeti in pripeljete do zbirališča. Vreče naj bodo označene z vašo zbiralno ekipo in naj ne bodo strgane. Kdor je doslej pripeljal zamaške plastenk skrbno urejene ve, da pri pretresanju v vreči niso bili le zamaški plastenk, ampak tudi zamaški, ki ne sodijo zraven, razne druge primesi in odpadki. Kar ne sodi k plastičnim zamaškom, prosim, skrbno odstranite. Če zamaške pregleda prav vsaka zbiralna ekipa, bo mogoče tudi v prihodnje akcijo peljati naprej. Če posamezna zbiralna ekipa ne bo pregledala zamaškov, ki jih odda naprej do zbirališča, bo zbiranje postalo kmalu neobvladljivo. Hvala, ker vem, da se boste odslej še bolj potrudili in naredili vse, da bomo skupaj lahko naredili še veliko dobrega. Računamo na vas.

ZBIRALIŠČA €˘ Glavno: Župniijski urad Šentrupert na Dolenjskem - g. Jože Brečko, Šentrupert 20 (pozvonite, drugače pustite urejeno v veliki vreči za smeti - v njej naj bodo samo zamaški, brez manjših vrečk in smeti - kar pred vrati z listkom in pripisom, od kje in kdo je pustil dar zamaškov). €˘ Ljubljana €“ Rakovnik. Pred cerkvijo Marije Pomočnice zavij pri divjih kostanjih levo. Prva zgradba na levi je hiša sester HMP (Rakovniška c. 21). Če prideš na Rakovnik (izvoz Lj jug, mimo Rudnika proti centru po Dolenjski cesti) od 8.00 do 20.45, pozvoni, drugače pusti zamaške z listkom pred vrati. Sestre bodo razložile, kje lahko odložiš zamaške pri založbi Salve.

€˘ Bled €“ sestre HMP, Partizanska c. 6 €˘ Župnijski urad Škofije, Spodnje Škofije 55, 6281 Škofije €“ novost za Primorsko. . BREZJE (v zakristiji Bazilike Marije Pomagaj) . Na SEDEŽU DRUŠTVA PRIJATELJEV SVD. NA VIČU V LJUBLJANI. Hvala za vaše sodelovanje in vnemo za dobro, župnija Šentrupert in s. Danijela Kordeš HMP, koordinatorica akcije Bled, oktober 2008